zpět na náhledy

Sob polární (Rangifer tarandus)


Další fotografie: Sob polární (Rangifer tarandus)

zpět na náhledy


Sob polární žije na severu Evropy, Asie a Ameriky. Je odhadováno, že na světě žije 5 milionů kusů Soba polárního. Dospělý samec važí od 170 do 200 kg, může také mít až 350 Kg. Samice 90-110 kg. Sob polární dorůstá délky 150-220 cm, výšky 110-130 cm. Samice může být pohlavně dospělá již 16 měsíců po narození, větsinou ale dospívá v 28. měsíci života. Rodí každý rok, v prípadě nedostatku potravy mohou rok vynechat. Jsou březí zhruba 230 dní mláďe se rodí v květnu až červnu a váží 3-12kg. Jsou známy i případy narození dvojčat. Stává se to však velice zřídka. Sob polární se dožívá až 20 let.

Fotobanka www.tichyphoto.com