zpět na náhledy

Medvěd hnědý (Ursus arctos)


Další fotografie: Medvěd hnědý (Ursus arctos)

zpět na náhledy


Medvěd hnědý (Ursus arctos)
Medvěd hnědý patří do řádu šelmy čeleď medvědovití. Dorůstá 2 - 2,7 m, samci váží 180 - 500 maximálně 650 kg, samice 90 - 270 kg. Zbarvení srsti může být od tmavě hnědé až po plavou. Medvíďata, většinou dvojčata, se rodí v lednu a únoru a váží méně než 1 kg. Mohou se dožít 34 let, průměrně však 22 let, samice 26 let. Jejich potrava se skládá převážně z bobulí, trávy, lososů, mršin a mláďat sobů a losů. Jejich přirozenými nepřáteli jsou ostatní medvědi a vlci (nebezpeční pouze pro mláďata), ale také člověk. V arktických oblastech se medvědi ukládají k zimnímu spánku i na 7,5 měsíce. Během této doby se jejich srdeční tep zpomalí a tělesná teplota poklesne.


Fotobanka www.tichyphoto.com