zpět na náhledy

Ježek obecný východní (Erinaceus concolor)


Další fotografie: Ježek obecný východní (Erinaceus concolor)

zpět na náhledy


Ježek obecný východní (Erinaceus concolor)
Ježek východní patří mezi savce z čeledi Ježkovití. Vyskytuje se v celé východní Evropě na našem území se převážně vyskytuje ve Východních Čechách a na Moravě. Často se můžete setkat s kříženci Ježka východního a Ježka Západního, který se na Českém území též vyskytuje. Žije samotářským životem na okraji lesů, zahrad a parků, dorůstá délky kolem 30cm. V mládí má dvoubarevné zbarvení, na hrdle s ostře ohraničenou bílou skvrnou. Ve stáří začíná Ježek východní šednout.
Hned po několika dnech po narození na zádech začínají růst ostny, které jsou stejného složení jako například kopyta. Zajímavé je, že ostny jsou nerovnoměrně zbarvené, jednotlivé bodliny jsou nestejně jasné a kroužkování na nich je nezřetelné. Ježek východní se Živý převážně hmyzem, méně pak lesními plody, někdy dokonce uloví i menší ještěrku, myš nebo hada. Na zimu se Ježek zahrabává do listí a upadá do zimního spánku. Před nebezpečím se chrání schoulením do klubíčka. Ježek se dožívá osmi až deseti let a je schopen mít i dva vrhy mláďat za rok.


Fotobanka www.tichyphoto.com