zpět na náhledy

Jelenec viržinský (běloocasý) (Odocoileus virginianus)


Další fotografie: Jelenec viržinský (běloocasý) (Odocoileus virginianus)

zpět na náhledy


Jelenec viržínský je rozšířen od jihu Kanady až po Bolivii. Vyskytuje se ale i na mnoha místech Evropy, kde byl vysazen (ve volné přírodě ho můžete vidět i u nás). V Americe samci dorůstají až 150 kg, v ČR jsou zhruba poloviční. Říje probíhá od října do prosinece a mláďata se rodí asi za 6 a půl měsíce. Jsou bíle puntíkatá a váží 1,5 – 2kg. Během první zimi jim srst ztmavne. Ve čtyřech týdnech jsou mláďata již schopna matku následovat za potravou. Samci opouštějí své matky po dosažení jednoho roku, samičky však u matky zůstávají po dobu dvou let.


Fotobanka www.tichyphoto.com