zpět na náhledy

Chápan středoamerický (Ateles geoffroyi)


Další fotografie: Chápan středoamerický (Ateles geoffroyi)

zpět na náhledy


Chápán středoamerický patří do podřádu vyšších primátů. Samice váží 6 – 9kg, samec obvykle 7,4 – 9kg. Samice dospívá ve 4 nebo 5ti letech, je březí 226 -232 dní a rodí pouze jedno mládě jednou za 3 až 4 roky. Roční mládě váží 500g.
Chápani středoameričtí jsou aktivní během dne. Žijí na stromech, ve kterých se velmi bravurně pohybují (používají svůj chápavý ocas). Živí se ovocem, listy, ořechy, ale i hmyzem. Vyskytují se od jižního Mexika po severní Kolumbii.


Fotobanka www.tichyphoto.com