zpět na náhledy

Orlovec říční (Pandion haliaetus)


Další fotografie: Orlovec říční (Pandion haliaetus)

zpět na náhledy


Orlovec říční patří do čeledi orlovitých a svým zjevem je podobný káněti. Měří 51 až 58cm a váží 1,5 až 1,8kg. Na hřbetě je zbarven černým peřím a vespod bílím, aby při letu splynul s oblohou a dále je typický svým tvarem křídel směřujícím dozadu.
Orlovec říční se vyskytuje téměř na celém světě, od Evropy, Afriky a Asie až po Austrálii a Severní Ameriku. V našich zemích se ale vyskytuje velice vzácně a to většinou při přeletech do severní a východní Afriky, kde přezimují. Zdržuje se především v nížinách v blízkosti rybníků a hnízda si staví vysoko na stromech.
Hlavní potravou orlovce jsou ryby, které je schopen vytáhnout z vody i těžší než sám váží.
V dubnu Orlovec snáší dvě až tři vejce, na kterých poté sedí většinou samice a samec schání potrvu. Mláďata jsou zpočátku zcela závislá na svých rodičích, hnízdo opouští za 8-10 týdnů.


Fotobanka www.tichyphoto.com