zpět na náhledy

Labuť velká (Cygnus olor)


Další fotografie: Labuť velká (Cygnus olor)

zpět na náhledy


Tento velký pták váží asi 10, mnohdy ale až 20kg a měří okolo 150cm. Již v dávných dobách byla chována na vodních plochách parků, ale i rybnících. Labuť velká je rozšířena téměř po celém světě. Vyhledává spíše klidnější vody. Snadno ji poznáme podle zobáku, který má u kořene černý hrbol. Labuť velká hnízdí na Britských ostrovech, v severní Evropě, ale i na některých místech severní Asie. Na některých místech severní Ameriky je můžete vidět celoročně (u nás také). Samice si staví hnízdo obyčejně v rákosí a je více jak metr široké. Klade 7 – 9 vajec, mladí jedince méně. Samec se stará o ochranu hnízda a žádnému vetřelci nedovolí se k hnízdu přiblížit. Jeho zobák a silná křídla mohou být nebezpečnou zbraní. Labutě mají jednoho partnera po celý život, ale najdou se i vyjímky.

Fotobanka www.tichyphoto.com