zpět na náhledy

Kvesal chocholatý (Pharomachrus mocinno)


zpět na náhledy


Kvesal chocholatý (Pharomachrus mocinno)
Kvesal chocholatý je barvitý pták trogon rodiny nalezené v tropických oblastech jižního Mexika a centrální Ameriky. Místními obyvateli je považován za jednoho z nejkrásnějších ptáků této planety. Odhaduje se, že plných 60% turistů navštěvujících přírodní rezervaci Monte Verde v Kostarice, přijíždí právě kvůli němu. Doufají, že budou mít možnost ho alespoň na chvíli spatřit. Kvesal chocholatý se živý plody divokého avokáda. Plody poliká celé a asi po patnácti minutách pecky vyplivuje. Bohužel, divoké avokádo má velice kvalitní dřevo, takže tyto stromy byly v minulosti bezohledně káceny. Díky tomu téměř 80% Kvesalů vyhynulo. V období od března do dubna hnízdí a snáší 2 světlemodrá vajíčka, ze kterých se vyklubou za 17-18 dnů mláďata ale do dospělosti přežije asi jen 25% mláďat. V sezení na vejcích se oba rodiče střídaj. Během prvního týdne jsou mláďata krmena výhradně hmyzem a to oběma rodiči. Po třech týdnech opouštějí hnízdo. Mayové používali jeho peří na výrobu čelenek a byli jediní, kteří se jím mohli zdobit. Další zajímavostí je, že Quetzal je symbolem Gvatemali a mají zde po něm pojmenované dokonce peníze.

Fotobanka www.tichyphoto.com