zpět na náhledy

Kulík hvízdavý (Charadrius melodus)


Další fotografie: Kulík hvízdavý (Charadrius melodus)

zpět na náhledy


Kulík hvízdavý dorůstá asi velikosti vrabce. Od roku 1985 je považován za ohrožený druh (v minulosti byl loven). V současné době se jeho populace i nadále snižuje, v důsledku úbytku přirozeného prostředí a rozmachu turistického průmyslu. Lidé často v nevědomosti šlápnou na pláži do hnízda a nebo ho přejedou autem. K dalším přirozeným nepřátelům patří také liška, skunk, mýval, pes, kočka a racek.

Přezimuje na jihovýchodě U.S., v Mexickém zálivu, Bahamách a Západních Andách. V březnu nebo dubnu migrují na východní pobřeží Severní Ameriky (od Severní Karoliny až po Newfoundland), kde se usazují na rozsáhlých neobydlených plážích a hnízdí.

Jejich hnízda jsou jednoduchá, vytvořená pouze z kousku mušlí a oblázků. Obvykle kladou 4 vajíčka, která splývají s okolím. Rodiče se střídají v sezení na vejcích a po 4 týdnech se líhnou mláďata, která začínají být aktivní velice brzy. Společně s rodiči začínají shánět potravu při pobřeží. Nacházeji ji v písku a bahně. Jejich potrava se skládá převážně z larev létajícího hmyzu a brouků. Létat začínají po 25 - 35 dnech.



Fotobanka www.tichyphoto.com